ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ

Η περιοδοντίτιδα είναι η πιο προχωρημένη και σοβαρή μορφή της περιοδοντικής νόσου. Είναι μια πάθηση που προκαλεί μόνιμες βλάβες στους περιοδοντικούς ιστούς, δηλαδή στα ούλα, τον συνδετικό ιστό, και στο οστό γύρω απο τα δόντια. Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας και η αποκατάσταση των βλαβών που προκαλεί στο στόμα είναι αρκετά πιο πολύπλοκη και δύσκολη απο την αντιμετώπιση μιας ουλίτιδας.

Ενώ τα συμπτώματα της ουλίτιδας επηρεάζουν μόνο τα ούλα, η περιδοντίτιδα έχει σοβαρές επιδράσεις σε όλους τους περιοδοντικούς ιστούς με πιο σημαντική την καταστροφή του φατνιακού οστού που περιβάλλει το δόντι και των συνδετικών ιστών που το συγκρατούν στη θέση του. Τα δόντια αρχίζουν να εμφανίζουν αυξανόμενη κινητικότητα και χωρίς άμεση θεραπεία ή θα πρέπει να εξαχθούν για να σταματήσει η μόλυνση ή θα πέσουν απο μόνα τους. Η περιοδοντίτιδα είναι η κύρια αιτία απώλειας δοντιών στους ενήλικες.

Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας είναι αρκετά δύσκολη και πολύπλοκη, αλλά ακόμη και αν είναι επιτυχής, το σώμα δεν μπορεί να αντικαταστήσει φυσικά τον χαμένο ιστό ούλων και οστού. Για αυτό το λόγο σε περιπτώσεις σοβαρής περιοδοντικής νόσου απαιτούνται επιπρόσθετες θεραπείες ώστε να αποκατασταθούν οι βλάβες των ιστών.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ισχυρή αλληλεπίδραση ανάμεσα στην ουλίτιδα και προβλήματα γενικής υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις, αναπνευστικές λοιμώξεις, διαβήτης και άλλα. Θεραπεύοντας ένα πρόβλημα περιοδοντίτιδας βοηθάμε στη διατήρηση όχι μόνο της στοματικής υγείας αλλά και της γενικότερης υγείας του οργανισμού.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑΣ

Οι θεραπευτικές επιλογές ποικίλουν ανάλογα με το βαθμό που έχει εξελιχθεί η περιοδοντική νόσος. Αυτό συνήθως καθορίζεται από το βάθος των περιοδοντικών θυλάκων και την κινητικότητα των δοντιών όπως μετρούνται κατά την περιοδοντική εξέταση, καθώς και από το βαθμό απώλειας φατνιακού οστού όπως εκτιμάται από τις ακτινογραφίες. Μία πλήρης θεραπεία για την αντιμετώπιση προχωρημένης περιοδοντίτιδας μπορεί να περιλαμβάνει

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

 1. Αποτρύγωση των δοντίων. Απομάκρυνσης της οδοντικής πλάκας και της πέτρας (τρυγίας) από τα δόντια, και κυρίως από την περιοχή γύρω από την γραμμή των ούλων.
 2. Ριζική απόξεση των δοντιών. Απομάκρυνση της πέτρας και των μικροβίων από τις επιφάνειες της ρίζας του δοντιού κάτω από τα ούλα. Επίσης εξομαλύνονται τυχόν ανωμαλίες των ριζικών επιφανειών που μπορεί να βοηθήσουν στην προσκόλληση της οδοντικής πλάκας και τη συσσώρευση τρυγίας στα δόντια.
 3. Η Αντιμικροβιακή θεραπεία βοηθά στη μείωση του αριθμού των μικροβίων στο στόμα. Η βραχυπρόθεσμη χρήση αντιβιοτικών τοπικής χρήσης απευθείας εντός των περιοδοντικών θυλάκων μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην καταπολέμηση της μόλυνσης.

 

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

 • Ουλεκτομή είναι μια απλή χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση του νεκρού ή μολυσμένου ιστού των ούλων ώστε να βοηθηθεί η επουλωτική διαδικασία .
 • Ριζική Απόξεση με κρημνό. Αποτελεί μια χειρουργική παραλλαγή της συνήθους ριζικής απόξεσης, κατά την οποία ο οδοντίατρος κάνει μια τομή (κρημνό) κάθετα στα ούλα κατά μήκος της ρίζας του δοντιού για να αποκαλυφθεί η ρίζα και να διευκολυνθεί η απομάκρυνση της πέτρας που έχει συγκεντρωθεί υποουλικά.
 • Χειρουργική εξάλειψη θυλάκων είναι μια χειρουργική θεραπεία που χρειάζεται όταν το βάθος των περιοδοντικών θυλάκων είναι μεγαλύτερο από 5 χιλιοστά, για να μειωθεί άμεσα το βάθος τους επιτρέποντας την αποτελεσματική απομάκρυνση της πλάκας από την περιοχή της ουλοδοντικής σχισμής.
 • Ουλικά μοσχεύματα χρησιμοποιούνται για να αντικαταστήσουν τον χαμένο ουλικό ιστό, και να διορθώσουν προβλήματα υφίζησης ούλων καλύπτοντας τις εκτεθειμένες ρίζες των δοντιών.
 • Περιοδοντικά οστικά μοσχεύματα απαιτούνται για την αποκατάσταση του χαμένου οστού της γνάθου, για να υποστηριχθούν τα γειτονικά δόντια, να μειωθεί η υποχώρηση των ούλων, ή να προετοιμασθεί ο χώρος για την τοποθέτηση ενός οδοντικού εμφυτεύματος.
 • Κατευθυνόμενη Ιστική/Οστική Αναγέννηση είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στην αναγέννηση των χαμένων περιοδοντικών ιστών σε συνδυασμό με τη χρήση ουλικών η/και οστικών μοσχευμάτων.
 • Χειρουργική Οστούείναι μια διαδικασία κατά την οποία ο οδοντίατρος εξομαλύνει τις ανωμαλίες στην επιφάνεια του φατνιακού οστού που έχει προσβληθεί για να βοηθήσει στην επαναπρόσφυση των ούλων και να κάνει δυσκολότερη την εναπόθεση μικροβίων, πλάκας και πέτρας.
 • Τα Οδοντικά Εμφυτεύματα προσφέρουν μια αποτελεσματική λύση για την αναπλήρωση δοντιών που έχουν χαθεί εξαιτίας περιοδοντίτιδας ή άλλης αιτίας, αποκαθιστώντας τη λειτουργία και αισθητική του στόματος.

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ

Αφού ολοκληρωθεί η περιοδοντική θεραπεία, οι ασθενείς θα πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν προσεκτικά ένα πρόγραμμα διατήρησης του θεραπευτικού αποτελέσματος για να αποφύγουν την επανεμφάνιση της περιοδοντίτιδας. Εκτός από την απαραίτητη καθημερινή στοματική υγιεινή, με βούρτσισμα και οδοντικό νήμα, μετά τη θεραπεία μιας περιοδοντίτιδας οι περιοδοντολόγοι συνιστούν την προληπτική επίσκεψη στον οδοντίατρο για αποτρύγωση κάθε 3 μήνες.