ΟΥΛΙΤΙΔΑ

Η ουλίτιδα, η πιο ήπια μορφή της περιοδοντικής νόσου, είναι ένα σύνηθες οδοντιατρικό πρόβλημα που χαρακτηρίζεται απο ερυθρότητα, ερεθισμό, και φλεγμονή των ούλων. Προκαλείται από τη συσσώρευση οδοντικής μικροβιακής πλάκας λόγω πλημμελούς στοματικής υγιεινής,επιβαρυντικό ρόλο παίζουν και άλλοι γενετικοί και προδιαθεσικοί παραγοντες.

Τα πρώιμα συμπτώματα της νόσου είναι ήπια και δεν προκαλούν πόνο στον ασθενή. Η έλλειψη πόνου και η πολύ αργή εξέλιξη των συμπτωμάτων είναι ο λόγοι που πολλοί ασθενείς αγνοούν τα συμπτώματα της ουλίτιδας και δεν αναζητούν θεραπεία πριν η νόσος εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα. Αρκετοί ασθενείς συνεχίζουν να αγνοούν τις ενδείξεις της νόσου όπως τα πρησμένα κόκκινα ούλα και την αιμορραγία, γιατί δεν γνωρίζουν τη σοβαρότητα τους για την στοματική τους υγεία.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΥΛΙΤΙΔΑΣ

Η θεραπεία της ουλίτιδας ανάλογα με το βαθμό προόδου της νόσου περιλαμβάνει:

 • Καθαρισμό Δοντιών – Αποτρύγωση – Ριζική Απόξεση
 • Στοματική Υγιεινή
 • Αντιμικροβιακή Θεραπεία

Αποτρύγωση δοντιών

 • Αν η πλάκα δεν αφαιρείται τακτικά από τα δόντια αρχίζει να σκληραίνει και να μετατρέπεται σε πέτρα (τρυγία) η οποία δεν μπορεί να αφαιρεθεί με το βούρτσισμα αλλά μόνον από τον οδοντίατρο με τη χρήση ειδικών εργαλείων. Οι εναποθέσεις πέτρας προκαλούν περαιτέρω ερεθισμό και φλεγμονή των ούλων, και επιπλέον βοηθούν στη συσσώρευση πλάκας.
 • Ο καθαρισμός των δοντιών από πλάκα και πέτρα ονομάζεται αποτρύγωση και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα κάθε προληπτικής εξαμηνιαίας οδοντιατρικής εξέτασης και φυσικά κάθε θεραπείας ουλίτιδας. Ο οδοντίατρος χρησιμοποιεί συσκευές υπερήχων ή/και εργαλεία χειρός (ξέστρα) για να απομακρύνει πλάκα και πέτρα απο τις επιφάνειες των δοντιών. Αν υπάρχει προδιάθεση για ουλίτιδα, η διαδικασία είναι απαραίτητο να επαναλαμβάνεται πιο τακτικά πχ. κάθε τρεις μήνες.
 • Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις ουλίτιδας ίσως χρειασθεί ο καθαρισμός των δοντιών να συνοδεύεται και από ριζική απόξεση, δηλαδή τον βαθύτερο καθαρισμό κάτω από την επιφάνεια των ούλων γύρω από τη ρίζα των δοντιών.

Βελτίωση στοματικής υγιεινής

Το επόμενο βήμα για την επιτυχή αντιμετώπιση της ουλίτιδας είναι η διατήρηση του αριθμού των μικροβίων στο στόμα σε φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό μπορεί να το καταφέρει ο ασθενής με βελτίωση των συνηθειών του σχετικά με την καθημερινή στοματική υγιεινή ώστε να πετύχει καλύτερο έλεγχο της οδοντικής πλάκας. Μια αποτελεσματική ρουτίνα στοματικής υγιεινής πρέπει να περιλαμβάνει :

 • Βούρτσισμα των δοντιών, τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα και αν είναι δυνατόν μετά απο κάθε γεύμα, για τη μηχανική αφαίρεση της μικροβιακής πλάκας και των υπολειμμάτων των τροφών απο τις επιφάνειες των δοντιών και των ούλων. Το βούρτσιμα πρέπει να γίνεται με μια μαλακή έως μέτρια οδοντόβουρτσα, χρησιμοποιώντας μια οδοντόκρεμα με φθόριο και κάποιον αντιμικροβιακό παράγοντα.
 • Χρήση οδοντικού νήματος, τουλάχιστον μια φορά τη μέρα, για απομάκρυνση της πλάκας και των τροφών απο τα μεσοδόντια διαστήματα όπου είναι δύσκολο να καθαρίσει η οδοντόβουρτσα.
 • Χρήση αντισηπτικού στοματοπλύματος, που μπορεί να βοηθήσει συμπληρωματικά στον έλεγχο της μικροβιακής πλάκας.

Αντιμικροβιακή θεραπεία κατά της ουλίτιδας

Στα πλαίσια μιας θεραπείας ουλίτιδας, ο οδοντίατρος μερικές φορές θα χρησιμοποιήσει αντιμικροβιακά σκευάσματα για να μειωθεί ο αριθμός των μικροβίων.

Ένα στοματόπλυμα χλωρεξιδίνης συστήνεται να χρησιμοποιηθεί για μια ή το πολύ δύο εβδομάδες για να βοηθήσει στη καταπολέμηση της μικροβιακής πλάκας. Ο ασθενής πρέπει να ακολουθεί προσεκτικά τις οδηγίες του οδοντιάτρου για τη δοσολογία και διάρκεια χρήσης των αντιμικροβιακών σκευασμάτων για να αποφευχθούν τυχόν παρενέργειες όπως πχ. μια στοματίτιδα.

Ο συνδυασμός του καθαρισμού των δοντιών από τον οδοντίατρο με βελτιωμένη στοματική υγιεινή και πιθανόν τη χρήση αντιμικροβιακών σκευασμάτων παρέχουν αποτελεσματική θεραπεία για την ουλίτιδα. Είναι σημαντικό όμως ο ασθενής να κατανοήσει ότι, αν στο μέλλον αρχίσει πάλι να παραμελεί τη στοματική του υγιεινή, η ουλίτιδα πολύ γρήγορα θα επανεμφανιστεί και να εξελιχθεί ακόμα και σε περιοδοντίτιδα.

 

ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ

Η περιοδοντίτιδα είναι η πιο προχωρημένη και σοβαρή μορφή της περιοδοντικής νόσου. Είναι μια πάθηση που προκαλεί μόνιμες βλάβες στους περιοδοντικούς ιστούς, δηλαδή στα ούλα, τον συνδετικό ιστό, και στο οστό γύρω από τα δόντια. Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας και η αποκατάσταση των βλαβών που προκαλεί στο στόμα είναι αρκετά πιο πολύπλοκη και δύσκολη από την αντιμετώπιση μιας ουλίτιδας.

Ενώ τα συμπτώματα της ουλίτιδας επηρεάζουν μόνο τα ούλα, η περιδοντίτιδα έχει σοβαρές επιδράσεις σε όλους τους περιοδοντικούς ιστούς με πιο σημαντική την καταστροφή του φατνιακού οστού που περιβάλλει το δόντι και των συνδετικών ιστών που το συγκρατούν στη θέση του. Τα δόντια αρχίζουν να εμφανίζουν αυξανόμενη κινητικότητα και χωρίς άμεση θεραπεία ή θα πρέπει να εξαχθούν για να σταματήσει η μόλυνση ή θα πέσουν απο μόνα τους. Η περιοδοντίτιδα είναι η κύρια αιτία απώλειας δοντιών στους ενήλικες.

Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας είναι αρκετά δύσκολη και πολύπλοκη, αλλά ακόμη και αν είναι επιτυχής, το σώμα δεν μπορεί να αντικαταστήσει φυσικά τον χαμένο ιστό ούλων και οστού. Για αυτό το λόγο σε περιπτώσεις σοβαρής περιοδοντικής νόσου απαιτούνται επιπρόσθετες θεραπείες ώστε να αποκατασταθούν οι βλάβες των ιστών.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ισχυρή αλληλεπίδραση ανάμεσα στην ουλίτιδα και προβλήματα γενικής υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις, αναπνευστικές λοιμώξεις, διαβήτης καί άλλα. Θεραπεύοντας ένα πρόβλημα περιοδοντίτιδας βοηθάμε στη διατήρηση όχι μόνο της στοματικής υγείας αλλά και της γενικότερης υγείας του οργανισμού.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑΣ

Οι θεραπευτικές επιλογές ποικίλουν ανάλογα με το βαθμό που έχει εξελιχθεί η περιοδοντική νόσος. Αυτό συνήθως καθορίζεται από το βάθος των περιοδοντικών θυλάκων και την κινητικότητα των δοντιών όπως μετρούνται κατά την περιοδοντική εξέταση, καθώς και από το βαθμό απώλειας φατνιακού οστού όπως εκτιμάται από τις ακτινογραφίες. Μία πλήρης θεραπεία για την αντιμετώπιση προχωρημένης περιοδοντίτιδας μπορεί να περιλαμβάνει

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

 1. Αποτρύγωση των δοντίων. Απομάκρυνσης της οδοντικής πλάκας και της πέτρας (τρυγίας) απο τα δόντια, και κυρίως απο την περιοχή γύρω απο την γραμμή των ούλων.
 2. Ριζική απόξεση των δοντιών. Απομάκρυνση της πέτρας και των μικροβίων απο τις επιφάνειες της ρίζας του δοντιού κάτω απο τα ούλα. Επίσης εξομαλύνονται τυχόν ανωμαλίες των ριζικών επιφανειών που μπορεί να βοηθήσουν στην προσκόλληση της οδοντικής πλάκας και τη συσσώρευση τρυγίας στα δόντια.
 3. Η Αντιμικροβιακή θεραπεία βοηθά στη μείωση του αριθμού των μικροβίων στο στόμα. Η βραχυπρόθεσμη χρήση αντιβιοτικών τοπικής χρήσης απευθείας εντός των περιοδοντικών θυλάκων μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην καταπολέμηση της μόλυνσης.

 

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

 • Ουλεκτομή είναι μια απλή χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση του νεκρού ή μολυσμένου ιστού των ούλων ώστε να βοηθηθεί η επουλωτική διαδικασία .
 • Ριζική Απόξεση με κρημνό. Αποτελεί μια χειρουργική παραλλαγή της συνήθους ριζικής απόξεσης, κατά την οποία ο οδοντίατρος κάνει μια τομή (κρημνό) κάθετα στα ούλα κατά μήκος της ρίζας του δοντιού για να αποκαλυφθεί η ρίζα και να διευκολυνθεί η απομάκρυνση της πέτρας που έχει συγκεντρωθεί υποουλικά.
 • Χειρουργική εξάλειψη θυλάκων είναι μια χειρουργική θεραπεία που χρειάζεται όταν το βάθος των περιοδοντικών θυλάκων είναι μεγαλύτερο από 5 χιλιοστά, για να μειωθεί άμεσα το βάθος τους επιτρέποντας την αποτελεσματική απομάκρυνση της πλάκας από την περιοχή της ουλοδοντικής σχισμής.
 • Ουλικά μοσχεύματαχρησιμοποιούνται για να αντικαταστήσουν τον χαμένο ουλικό ιστό, και να διορθώσουν προβλήματα υφίζησης ούλων καλύπτοντας τις εκτεθιμένες ρίζες των δοντιών.
 • Περιοδοντικά οστικά μοσχεύματα απαιτούνται για την αποκατάσταση του χαμένου οστού της γνάθου, για να υποστηριχθούν τα γειτονικά δόντια, να μειωθεί η υποχώρηση των ούλων, ή να προετοιμασθεί ο χώρος για την τοποθέτηση ενός οδοντικού εμφυτεύματος.
 • Κατευθυνόμενη Ιστική/Οστική Αναγέννηση είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στην αναγέννηση των χαμένων περιοδοντικών ιστών σε συνδυασμό με τη χρήση ουλικών η/και οστικών μοσχευμάτων.
 • Χειρουργική Οστού είναι μια διαδικασία κατά την οποία ο οδοντίατρος εξομαλύνει τις ανωμαλίες στην επιφάνεια του φατνιακού οστού που έχει προσβληθεί για να βοηθήσει στην επαναπρόσφυση των ούλων και να κάνει δυσκολότερη την εναπόθεση μικροβίων, πλάκας και πέτρας.
 • Τα Οδοντικά Εμφυτεύματα προσφέρουν μια αποτελεσματική λύση για την αναπλήρωση δοντιών που έχουν χαθεί εξαιτίας περιοδοντίτιδας ή άλλης αιτίας, αποκαθιστώντας τη λειτουργία και αισθητική του στόματος.

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ

Αφού ολοκληρωθεί η περιοδοντική θεραπεία, οι ασθενείς θα πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν προσεκτικά ένα πρόγραμμα διατήρησης του θεραπευτικού αποτελέσματος για να αποφύγουν την επανεμφάνιση της περιοδοντίτιδας. Εκτός από την απαραίτητη καθημερινή στοματική υγιεινή, με βούρτσισμα και οδοντικό νήμα, μετά τη θεραπεία μιας περιοδοντίτιδας οι περιοδοντολόγοι συνιστούν την προληπτική επίσκεψη στον οδοντίατρο για αποτρύγωση κάθε 3 μήνες.