Στο φάσμα της παιδοδοντίας περιέχονται όλες οι εργασίες και εφαρμογές που είναι και στους ενηλίκους με εξαίρεση την προσθετική δοντιών. Κύριο μέλημά μας είναι η σωστή ενημέρωση των γονέων για τη στοματική υγεία των παιδιών τους καθώς και η επαγρύπνισή τους για τους κινδύνους που «παραμονεύουν». Θεωρούμε ότι η πρόληψη είναι η σημαντικότερη υπηρεσία που θα πρέπει να παρέχουν οι γονείς στα παιδιά τους και στο οδοντιατρείο μας αντιμετωπίζεται με την απαιτούμενη προσοχή και σοβαρότητα.

Η πρόληψη συνίσταται στους παρακάτω παράγοντες:

  • Στοματικός και οδοντικός έλεγχος: Ελέγχουμε τη σύγκλειση (δάγκωμα), τους μαλακούς ιστούς, τη γλώσσα και φυσικά όλα τα δόντια, ένα προς ένα, για τυχόν προβλήματα.
  • Φθορίωση: Τοποθετούμε φθόριο με τη μορφή Gel ή βερνικιού στα δόντια των παιδιών μια φορά το εξάμηνο.
  • Αποτρύγωση (καθαρισμός των δοντιών): Απομακρύνουμε την οδοντική μικροβιακή πλάκα και την πέτρα.
  • Sealants: Όπου κρίνεται απαραίτητο, και μετά από συζήτηση με τους γονείς, τοποθετούμε προληπτικές εμφράξεις οπών και σχισμών για την αποφυγή τερηδονισμού των μασητικών επιφανειών των οπίσθιων δοντιών.

Πότε πρέπει να πάει το παιδί στον οδοντίατρο

Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο θα πρέπει να γίνεται γύρω στα πρώτα του γενέθλια. Επειδή οι περισσότεροι γονείς θεωρούν ότι είναι ιδιαίτερα νωρίς εμείς προτείνουμε η πρώτη επίσκεψη να γίνεται περίπου όταν το παιδί γίνει τριών. Κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης δεν επιτελείται κάτι επεμβατικό – απλά γνωριμία και εξοικίωση με τον οδοντίατρο και το χώρο – γιατί στόχος μας είναι η δημιουργία μιας σχέσης εμπιστοσύνης και συνεργασίας με το παιδί και όχι ο εκφοβισμός του!

Θα χρειαστούμε ορθοδοντική θεραπεία?

Είναι ιδιαίτερα βοηθητικό και σημαντικό τα παιδιά να έχουν κάνει την πρώτη τους επίσκεψη στον οδοντίατρο μέχρι να γίνουν 6 περίπου ετών, προκειμένου να προσδιορισθεί η ύπαρξη ή όχι  προβλήματος σύγκλεισης, καθώς και το χρονοδιάγραμμα αντιμετώπισής του. Υπάρχουν σημαντικά ορθοδοντικά προβλήματα που επιβάλλεται η άμεση διόρθωσή τους, διότι μπορεί να αποβούν αιτία σοβαρότατων ορθοδοντικών προβλημάτων, ενώ τις περισσότερες φορές  η έναρξη της ορθοδοντικής θεραπείας κρίνεται απαραίτητο να μετατεθεί για κάποια χρόνια αργότερα ( 9-11 ετών ) που έχουν ολοκληρωθεί οι ανατολές των μονίμων δοντιών

Τα συνήθη ορθοδοντικά προβλήματα που εμφανίζονται μέχρι την ηλικία των 10 ετών και αντιμετωπίζονται στο οδοντιατρείο μας, είναι τα 2 παρακάτω:

Προβλήματα Σταυροειδούς Σύγκλεισης: Δυστυχώς πολύ συχνά ,στη νεογιλή οδοντοφυία, παρουσιάζεται το φαινόμενο τα δόντια της κάτω γνάθου να “κλείνουν” από έξω από τα δόντια της άνω γνάθου (σταυρωτά). Δηλαδή τα κάτω δόντια σκεπάζουν τα πάνω, κάτι που δεν είναι σωστό ορθοδοντικά αφού τα πάνω δόντια πρέπει να “σκεπάζουν” τα κάτω δόντια. Η ορθοδοντική αυτή ανωμαλία αντιμετωπίζεται συνήθως σε μικρή ηλικία με κινητά μηχανήματα αλλά παρ´ όλα αυτά αν κριθεί αναγκαίο αντιμετωπίζεται με ακίνητα μηχανήματα .

Προβλήματα διατήρησης χώρου λόγω πρόωρης απώλειας νεογιλού δοντιού: Δυστυχώς, αρκετές φορές βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να εξάγουμε ένα νεογιλό δόντι λόγω μεγάλης καταστροφής από τερηδόνα. Στη θέση του χαμένου δοντιού θα πρέπει να τοποθετηθεί ένα μηχάνημα διατήρησης χώρου, για να διατηρηθεί ο χώρος αναλλοίωτος μέχρι να εμφανιστεί στη στοματική κοιλότητα το μόνιμο δόντι. Η διατήρηση του χώρου είναι απαραίτητη γιατί διαφορετικά μπορούν να προκληθούν σοβαρά προβλήματα κατά την ανατολή του μόνιμου δοντιού.