Οι όψεις πορσελάνης είναι η επιτομή της αισθητικής οδοντιατρικής. Πρόκειται για πολύ λεπτά στρώματα πορσελάνης τα οποία κατασκευάζονται σε ειδικά οδοντοτεχνικά εργαστήρια ,έπειτα από το τροχισμό και τη λεπτομερή αποτύπωση των δοντιών του ασθενούς. Το πάχος τους μπορεί να είναι από 0,3 έως 1,5 χιλιοστό και υπάρχει ποικιλία χρωμάτων που μπορεί να επιλεγούν ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τις επιθυμίες του ασθενούς. Επιλέγονται συνήθως όταν αναζητάμε πιο αισθητικές και σταθερές αλλαγές στο χαμόγελο μας.

Σε ποιες περιπτώσεις προτείνονται; Οι όψεις πορσελάνης αποτελούν λύση εκλογής σε αρκετές περιπτώσεις όπως :

  1. σε αραιοδοντία, για να «κλείσουμε» τα διαστήματα ανάμεσα στα δόντια,
  2. σε δόντια με πολλά σφραγίσματα τα οποία είτε έχουν αποχρωματιστεί είτε χρειάζονται αντικατάσταση,
  3. σε αποχρωματισμένα δόντια,
  4. σε περιπτώσεις που είναι απαραίτητη η αλλαγή του σχήματος του υπάρχοντος δοντιού (π.χ. κάταγμα κοπτικού τριτημορίου, νανοδοντία),
  5. σε περιπτώσεις που το απόλυτα αισθητικό και φυσικό αποτέλεσμα είναι η κύρια απαίτηση του ασθενούς,
  6. σε περιπτώσεις που ο ασθενής επιθυμεί μόνιμο και αναλλοίωτο εκθαμβωτικό λευκό χαμόγελο!

Για την ολοκλήρωση των όψεων χρειάζονται 3 έως και 4 ραντεβού. Στο πρώτο ραντεβού παίρνονται τα αποτυπώματα για το διαγνωστικό κέρωμα εάν χρειάζεται. Στο επόμενο παρασκευάζονται-τροχίζονται τα δόντια,τα αποτυπώνουμε  και τα αποτυπώματα στέλνονται στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο όπου χρειάζονται 5-10 μέρες για την κατασκευή τους. Ακολουθεί το ραντεβού της δοκιμής των όψεων και είμαστε ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα προχωράμε στην συγκόλληση τους.

 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Βλέπω στην τηλεόραση διάσημους με πολύ λευκά δόντια, είναι όψεις ή λεύκανση;

Τα τόσο λευκά δόντια, συχνά εάν όχι όλες τις φορές είναι όψεις πορσελάνης!

Έχω στραβά δόντια μπορούν οι όψεις να με βοηθήσουν;

Εξαρτάται από το πόσο στραβά είναι τα δόντια σας και «πόσο θέλετε» να τα ισιώσετε. Μικροί συνωστισμοί και αποκλίσεις από το οδοντικό τόξο μπορούν να διορθωθούν με όψεις αλλά και με αισθητική ορθοδοντική. Παρ’ όλα αυτά τίποτα δεν μπορεί να απαντηθεί τόσο αυθαίρετα. Ένα ραντεβού για την εξέταση σας θα σας λύσει κάθε απορία.

Μπορούν οι όψεις να μπουν χωρίς καθόλου τρόχισμα στα δόντια;

Ναι αν πρόκειται για περιστατικό στο οποίο θέλουμε να εξαλείψουμε τα κενά μεταξύ των δοντιών (αραιοδοντία) , εάν ο ασθενής έχει μικρά δόντια ( νανοδοντία) και θέλει να τα μεγαλώσει, εάν θέλει να αλλάξει το χρώμα των δοντιών.

Πόσες όψεις θα συνιστούσατε ως ελάχιστες για την αποκατάσταση του χαμόγελου μου;

Συνήθως όταν μιλάμε για όψεις πορσελάνης και χαμόγελο αναφερόμαστε στα πρόσθια δόντια της άνω γνάθου, γιατί αυτά τα δόντια φαίνονται κατά κύριο λόγο όταν μιλάμε ή χαμογελάμε. Συνήθως επεμβαίνουμε στα έξι πρόσθια αλλά αυτό πάντα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (π.χ. έκταση του χαμόγελου).

Πονάει η διαδικασία τοποθέτησης όψεων πορσελάνης;

Καμία διαδικασία στο ιατρείο δεν είναι επίπονη, αφού πάντα γίνεται η απαραίτητη αναισθησία έτσι ώστε να μην αισθανθείτε το παραμικρό. Επιπλέον, η διαδικασία δεν είναι ιδιαίτερα επίπονη επειδή η αφαίρεση οδοντικής ουσίας είναι πολύ συντηρητική.