Η τελειοποίηση  ενός όμορφου χαμόγελου

Η λεύκανση δοντιών εδώ και κοντά 2 δεκαετίες είναι η πιο διαδεδομένη και συντηρητική αισθητική παρέμβαση που μπορεί να γίνει στην στοματική κοιλότητα και μάλιστα με εκπληκτικά αποτελέσματα. Είναι μία διαδικασία ασφαλής – όταν γίνεται υπό ιατρική παρακολούθηση – με εξειδικευμένα οδοντιατρικά υλικά.

Στηρίζεται στην εφαρμογή λευκαντικού παράγοντα ( υπεροξείδιο του καρβαμιδίου ή υπεροξείδιο του υδρογόνου) στην επιφάνεια των δοντιών που αντιδρά χημικά με τις χρωστικές και τις διασπά χωρίς να καταστρέφει την οδοντική ουσία. Πρέπει να προηγείται πάντα καθαρισμός και απομάκρυνση των εξωγενών χρωστικών καθώς και η επίλυση προβλημάτων υγείας όπως τα χαλασμένα δόντια και η ουλίτιδα.

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΕΣ ΛΕΥΚΑΝΣΗΣ

  1. Home bleaching: Η πιο διαδεδομένη, ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος είναι αυτή που τοποθετούμε τον λευκαντικό παράγοντα μέσα σε ειδικά κατασκευασμένα ναρθηκάκια τα οποία φοράμε καθημερινά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
  2. In office bleaching:Εφαρμογή λευκαντικού παράγοντα από το γιατρό απευθίας πάνω στα δόντια σας για 30 λεπτά.’Εχει προηγηθεί η προστασία των ούλων και των χειλιών με ειδικά υλικά.Απαιτείται συνηθως 2-3 επισκέψεις  με διαφορά 3 ημερών.
  3. Συνδυασμός των παραπάνω μεθόδων

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Πότε κάνουμε λεύκανση δοντιών;

Όταν τα δόντια είναι σκούρα, κίτρινα, γκρι:

  • Εκ γενετής
  • Από την πάροδο του χρόνου
  • Από τη χρήση φάρμακων πχ τετρακυκλίνη
  • Από τη χρήση καφέ, τσάι, αναψυκτικών, κόκκινου κρασιού
  • Από τη χρήση τσιγάρου

Πώς λειτουργεί;

Ένα ειδικό Τζέλ υπεροξειδίου του καρβαμιδiου  ή του υδρογόνου εφαρμόζεται πάνω στα δόντια, εισχωρεί μέσα τους, παράγει οξυγόνο και διασπά τις χρωστικές μέσα στο δόντι, δεν αλλάζει τη δομή του δοντιού, δεν δρα επιφανειακά καταστρέφοντας την αδαμαντίνη, απλά αλλάζει το χρώμα του δοντιού.

Είναι ασφαλής διαδικασία;

Η λεύκανση δοντιών σαν θεραπεία είναι η πιο απλή και συντηρητική διαδικασία της αισθητικής οδοντιατρικής. Πρόκειται για μια διαδικασία ρουτίνας, καθημερινά γίνονται στον κόσμο χιλιάδες λευκάνσεις. Ξεκίνησε στις ΗΠΑ από τον Dr Haywood  15 χρόνια πριν.
Από τότε έχουν γίνει εκατοντάδες κλινικές και ερευνητικές μελέτες τεστάροντας την ασφάλεια της διαδικασίας στους ανθρώπινους ιστούς. Έχει αποδειχθεί πως δεν βλάπτει την αδαμαντίνη, γιατί δεν δρα αποτρίβοντας αυτήν, δεν προκαλεί προβλήματα στο στομάχι, δεν προκαλεί καρκίνο του στόματος.  Η μόνη επιπλοκή της είναι μια παροδική ευαισθησία σε ένα 10% του πληθυσμού, η οποία κρατάει όσο και η λεύκανση, και φεύγει αμέσως μετά το τέλος αυτής. Τα δόντια δεν γίνονται πιο αδύνατα, απλά πιο λευκά!

Τι περιέχει το gel λεύκανσης;

Υπεροξείδιο του καρβαμιδίου σε συγκεντρώσεις  10,15,20%  για λεύκανση στο σπίτι. Και 35-38% για λεύκανση στο ιατρείο.
Κάποια σκευάσματα περιέχουν υπεροξείδιο του υδρογόνου. Τα σύγχρονα σκευάσματα λεύκανσης περιέχουν PF (νιτρικό κάλιο και φθόριο) για ελαχιστοποίηση της ευαισθησίας, ενδυνάμωση της αδαμαντίνης και πρόληψη της τερηδόνας.

Πόσο κρατάει το λευκό χρωμάτων δοντιών μετά από λεύκανση;

Τα ερευνητικά  δεδομένα  αναφέρουν  ότι η λεύκανση δοντιών  διαρκεί  για πολλά χρόνια στο 80 -100% της  αρχικής  της  κατάστασης. Η βασική προϋπόθεση είναι μια φορά το χρόνο να γίνεται ένα φρεσκάρισμα-touch up  για 2-3 ημέρες  χρησιμοποιώντας  τα ναρθηκάκια, σε ένα πολύ χαμηλό κόστος.