Ο καθαρισμός των δοντιών ή αλλιώς αποτρύγωση είναι μια συνηθέστατη οδοντιατρική πράξη, η οποίο αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της Προοληπτικής Οδοντιατρικής. Ο καθαρισμός των δοντιών, εάν δεν συντρέχει κάποιο άλλο πρόβλημα, θα πρέπει να γίνεται περίπου μια φορά το χρόνο. Ο καθαρισμός περιλαμβάνει την υπερουλική απομάκρυνση της πλάκας ή πέτρας με ειδική συσκευή υπερήχων και όπου κριθεί απαραίτητο χρησιμοποιούνται και ειδικά εργαλεία χειρός. Αφού απομακρυνθεί όλη η “ορατή” πέτρα, οι επιφάνειες των δοντιών στιλβώνονται με ειδική πάστα ή αεροστιλβωση με σόδα.

Στο τέλος αυτής της επίσκεψης δίνονται οδηγίες στοματικής υγιεινής ( ορθή χρήση οδοντόβουρτσας, οδοντικού νήματος, μεσοδόντιου καθαρισμού) και συζητούνται τα τυχόν ευρήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ασθενείς που πάσχουν από ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα ή από έντονη εναπόθεση πλάκας η συχνότητα του καθαρισμού των δοντιών διαφέρει από αυτή που έχει αναφερθεί παραπάνω.

ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Πόση ώρα θα χρειαστεί για την ολοκλήρωση του καθαρισμού;

Η διάρκεια του καθαρισμού δοντιών και της στίλβωσης είναι από 20 μέχρι και 60 λεπτά και εξαρτάται από την εναπόθεση της μικροβιακής πλάκας και των χρωστικών. Επίσης ο χρόνος αυτός αυξάνεται περίπου 10 λεπτά εάν θεωρηθεί απαραίτητη η φθορίωση.

Θα πονέσω; Μπορεί να γίνει χωρίς καθόλου πόνο;

Ο καθαρισμός δοντιών θεωρείτε από τους περισσοτέρους ασθενείς μας ανώδυνος. συνήθως ο ήχος των υπέρηχων είναι ενοχλητικός για κάποιους ενώ για κάποιους άλλους ασθενείς είναι αδιάφορο. Σε κάθε περίπτωση, εάν η ενόχληση που θα αισθανθεί ο ασθενής είναι μη ανεκτή, μπορούμε να κάνουμε μικρή δόση αναισθησίας για να μην καταλαβαίνετε τίποτα!

Είμαι καπνιστής, πρέπει να σας επισκέπτομαι πιο συχνά;

Αν σας ενδιαφέρει η στοματική σας υγειά και η διατήρηση της αναπνοής σας σε ανεκτά επίπεδα, τότε ΝΑΙ, θα πρέπει να έρχεστε συχνότερα στον οδοντίατρο. Οι καπνιστές έχετε και ένα επιπλέον εμπόδιο να ξεπεράσετε, την νικοτίνη η οποία κιτρινίζει και λεκιάζει τα δόντια σας. Επιπρόσθετα εάν μαζί με το κάπνισμα καταναλώνετε και αρκετούς καφέδες η συσσώρευση της πλάκας (πέτρα) είναι μεγαλύτερη συγκριτικά με κάποιον ασθενή που δεν καπνίζει.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού αλλάζει κάτι για τον τακτικό μου καθαρισμό;

ΝΑΙ, κάποια πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Διαβάστε στην αρχική μας σελίδα μερικά γρηγορά tips και τι πρέπει να κάνετε.

Μπορούν ειδικές οδοντόκρεμες και οδοντόπαστες να  αντικαταστήσουν τον οδοντιατρικό καθαρισμό;

ΟΧΙ, κανένα προϊόν του εμπορίου δεν αντικαθιστά τον καθαρισμό που θα σας κάνει ο οδοντίατρος. εάν είστε επιμελής με την στοματική σας υγειά το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να έρχεστε μια φορά τον χρόνο και όχι συχνότερα.