Οι εμφράξεις – σφραγίσματα είναι η βασική θεραπευτική αντιμετώπιση της τερηδόνας.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΡΗΔΟΝΑ?

Τερηδόνα είναι μία «νόσος» επάνω στα δόντια, η οποία δημιουργείται από κατάλοιπα οξέων που παράγονται από βακτήρια του στόματός μας, προκαλώντας ζημιά στους ιστούς των δοντιών: στο σμάλτο, οδοντίνη και οστεΐνη.

Αν δεν επιδιορθωθεί (με κάποιο σφράγισμα), η τερηδόνα προχωράει-μεγαλώνει προς το εσωτερικό του δοντιού μέχρι την ολική καταστροφή του.

Πως δημιουργείται η τερηδόνα;

Η τερηδόνα δημιουργείται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται αφαλάτωση.

Η αφαλάτωση δοντιού, είναι μία διαδικασία κατά την οποία αφαιρούνται σταδιακά διάφορες ουσίες ζωτικής σημασίας από το δόντι(σμάλτο, οδοντίνη, οστεΐνη), όπως το ασβέστιο.

Πως όμως γίνεται αυτό;

Αυτό γίνεται με τη συνεχόμενη και παρατεταμένη έκθεση των δοντιών σε κάποια οξέα.

Τα οξέα αυτά, παράγονται από συγκεκριμένα βακτήρια τα οποία ζούνε στο στόμα μας και συγκεκριμένα επάνω στα δόντια μας.

Αυτά τα βακτήρια, ζούνε κανονικά όπως ζούμε κι εμείς! Όταν τρεφόμαστε με φαγητό, τρέφονται κι αυτά, έπειτα αποβάλλουμε τα κατάλοιπα από τον οργανισμό μας, ακριβώς το ίδιο κάνουν κι αυτά.

Τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα, χρησιμοποιούν σάκχαρα (γλυκόζη, σουκρόζη, φρουκτόζη, τη λακτόζη, ή βρασμένα άμυλα) και παράγουν ένα
οξύ το οποίο, όσο μένει επάνω στο δόντι, δημιουργεί συνεχόμενα αφαλάτωση. Η αφαλάτωση αυτή οδηγεί στην καταστροφή οδοντικού ιστού και την δημιουργία τρυπών στα δόντια μας.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΏΠΙΣΗ ΤΕΡΗΔΟΝΑΣ

Η ζημιά που προκαλεί η τερηδόνα, είναι μόνιμη. Καταστρέφεται  το δόντι και το κομμάτι που λείπει, δεν αναπληρώνεται.
Για να αποτρέψουμε αυτό, κάνουμε εμφράξεις-σφραγίσματα.
Με το σφράγισμα, αναπληρώνουμε το χαμένο μέρος του δοντιού.

Ξαναγεμίζουμε το σημείο που μας κατέστρεψε  η τερηδόνα, αφού πρώτα διώξουμε τα βακτήρια και τα οξέα από την περιοχή που πρόκειται να επικαλύψουμε, και έτσι αποτρέπουμε την εξέλιξη της μέχρι τα βάθη του δοντιού!

Το βίντεο που ακολουθεί μας δείχνει την διαδικασία με την οποία γίνεται ένα σφράγισμα.