Ακίνητη προσθετική είναι ο τομέας της οδοντιατρικής που ασχολούμαστε με τη αποκατάσταση των ελλείψεων ενός ή περισσότερων δοντιών, με κατασκευές μόνιμες οι οποίες δεν μπορούν να αφαιρεθούν από τους ασθενείς.

Γιατί πρέπει να αποκαθιστούνται τα χαμένα δόντια;

  • Για να βελτιώσουμε την εμφάνισή μας.
  • Για να εμποδίσουμε τα γειτονικά δόντια από το να γείρουν προς το χώρο του χαμένου δοντιού, γιατί εξελικτικά κινδυνεύουν και αυτά με εξαγωγή.
  • Για να εμποδίσουμε την εξέλιξη ουλίτιδα,περιοδοντίτιδας και τερηδόνας από την ενσφήνωση των τροφών στο κενό χωρο.

Θεραπείες Ακίνητης προσθετικής

ΣΤΕΦΑΝΕΣ (Θήκες)

Οι θήκες είναι αποκαταστάσεις οι οποίες προστατεύουν κατεστραμμένα ή σπασμένα δόντια. Τοποθετώντας μια θήκη σε ένα κατεστραμμένο ή απονευρωμένο δόντι το ενδυναμώνουμε και το έτσι διατηρεί την αισθητική και λειτουργικότητά του.

Χρειάζομαι θήκες;

Πολλές φορές όταν τα δόντια μας τερηδονίζονται θεωρούμε ότι ένα σφράγισμα θα μας σώσει! Δυστυχώς όμως κάποιες φορές απομακρύνοντας την τερηδόνα διαπιστώνουμε ότι το δόντι που απομένει είναι πολύ μικρό για να μπορέσει να κρατήσει ένα τεράστιο σφράγισμα χωρίς να σπάσει. Επίσης, δόντια με μεγάλα σφραγίσματα είναι καλό να θωρακίζονται με θήκες, για να αποφευχθούν βίαια σπασίματα τα οποία μπορεί να οδηγήσουν και στην απώλεια του δοντιού. Συχνά, θήκες δοντιών τοποθετούνται σε απονευρωμένα δόντια αφενός για να τα προστατέψουν και αφετέρου γιατί τις περισσότερες φορές τα απονευρωμένα δόντια είναι ιδιαίτερα κατεστραμμένα. Τέλος, όταν θέλουμε να βελτιώσουμε αισθητικά το χαμόγελό μας μια από τις λύσεις είναι και οι θήκες, κυρίως οι ολοκεραμικές.

Είναι οι θήκες πάντα η καλύτερη επιλογή;

Όταν το υπάρχον δόντι έχει αρκετή οδοντική ουσία καλό είναι να επιλέγονται άλλοι τρόποι αποκατάστασης όπως επένθετα, όψεις ή ένθετα. Όταν όμως έχει χαθεί το μεγαλύτερο μέρος της οδοντικής ουσίας και το δόντι δεν μπορεί να στηρίξει ούτε ένα απλό σφράγισμα τότε η τοποθέτηση μιας θήκης είναι αναγκαία.

Από ποιά υλικά φτιάχνονται οι θήκες δοντιών;

Πλέον τα υλικά έχουν εξελιχθεί ιδιαίτερα οπότε ο οδοντίατρος έχει αρκετές εναλλακτικές. Παλαιότερα, κατασκευάζονταν θήκες μόνο από χρυσό ή από χρυσό και πορσελάνη. Πλέον ο χρυσός λόγω κόστους αλλά και αισθητικής έχει παραμερισθεί, παρ´ όλο που σαν υλικό έχει πολύ καλή συμπεριφορά προς τους οδοντικούς ιστούς. Πλέον οι θήκες που κατασκευάζονται είναι είτε μεταλλοκεραμικές είτε ολοκεραμικές.

Οι μεταλλοκεραμικές θήκες κατασκευάζονται από κράμα μετάλλων το οποίο επενδύεται εξωτερικά με πορσελάνη. Οι ολοκεραμικές θήκες κατασκευάζονται εξ ολόκληρου από πορσελάνη γι’ αυτό και η αισθητική τους απόδοση δεν συγκρίνεται με αυτή των μεταλλοκεραμικών. Αποτελούν την ιδανική επιλογή εάν επιθυμούμε ένα απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα. Εάν επιλέξουμε να έχουμε ολοκεραμικές θήκες στο στόμα μας δε θα δούμε ποτέ να εμφανίζεται αυτή η μαύρη γραμμή ανάμεσα στα δόντια και στα ούλα διότι το μέταλλο απουσιάζει σε αυτές τις θήκες.

Ποιά είναι τα στάδια τοποθέτησης μιας θήκης;

Όταν πλέον με τον οδοντίατρό σας έχετε αποφασίσει ότι η λύση για το πρόβλημά σας είναι μια θήκη υπάρχουν κάποια στάδια τα οποία πρέπει να ακολουθήσετε. Αρχικά το δόντι προετοιμάζεται κατάλληλα έτσι ώστε να δεχθεί τη θήκη, αυτό σημαίνει ότι ο οδοντίατρος με ειδικά κοπτικά εργαλεία μειώνει το μέγεθος του δοντιού κατα μήκος και πλάτος.

Έπειτα αποτυπώνεται με ιδιαίτερη προσοχή η περιοχή του τροχισμένου δοντιού και όλα τα απαραίτητα αποτυπώματα των δοντιών μας αποστέλλονται στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο, με το οποίο συνεργάζεται ο οδοντίατρος. Το εργαστήριο χρησιμοποιώντας το αποτύπωμα σαν οδηγό θα κατασκευάσει την θήκη. Είναι αναγκαίο όταν ο σκελετός της θήκης κατασκευαστεί ο οδοντίατρος να την δοκιμάσει στο τροχισμένο δόντι για να σιγουρευτεί για την καλή εφαρμογή αυτής. Στο ραντεβού αυτό επιλέγεται και το χρώμα που θα έχει η στεφάνη, σύμφωνα με τα γειτονικά δόντια και με τη βοήθεια ειδικού χρωματολογίου.

Στο τελευταίο ραντεβού, αφού καθαριστεί καλά το δόντι, συγκολλάται σε αυτό η θήκη με κατάλληλη κονία. Ενδιάμεσα, παρεμβάλλεται συνήθως ένα ραντεβού όπου γιατρός και ασθενής έχουν τη δυνατότητα να τσεκάρουν το σχήμα, το χρώμα και την εφαρμογή της θήκης. Σε αυτό το ραντεβού η θήκη δεν είναι ακόμα έτοιμη οπότε μπορούν να συμβούν αλλαγές στο σχήμα και στο χρώμα. Η δοκιμή αυτή ονομάζεται “πρόβα μπισκότου”. Από το πρώτο ραντεβού και μέχρι να συγκολλήσει μόνιμα η θήκη το τροχισμένο δόντι μας προστατεύεται με μια προσωρινή θήκη.

Ποσά χρόνια αντέχουν οι θήκες δοντιών;

Αυτό εξαρτάται από πόσο πολύ φροντίζουμε τα δόντια μας. Αν υποθέσουμε ότι έχετε άρτια στοματική υγιεινή, επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρο σας, δεν τρίζετε ή σφίγγετε τα δόντια σας, σωστά κατασκευασμένες θήκες μπορούν να διατηρηθούν στο φραγμό εώς και 15 χρόνια.

Κουνιέται η θήκη σας;

Επισκεφθείτε άμεσα τον οδοντίατρο σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν κουνιέται το δόντι σας αλλά η θήκη σας. Η θήκη σας μπορεί να κουνιέται για διάφορους λόγους. Μπορεί κατα τη διάρκεια της συγκόλλησης σάλιο ή αίμα να εισήλθε στο εσωτερικό της γι’αυτό απλά να ξεκόλλησε. Ενδέχεται όμως  η θήκη σας να μην είχε καλή εφαρμογή λόγω κακής κατασκευής και η κονία σιγά σιγά να διαλύθηκε και τελικά να χάλασε και το δόντι σας.Καλύτερα είναι να επισκεφθείτε τον οδοντίατρος σας, ο οποίος θα σας τα εξηγήσει όλα!

Σας πονάει ένα δόντι στο οποίο όμως έχετε θήκη;

Όταν ένα δόντι έχει θήκη δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν μπορεί να μας πονέσει! Πάλι μια άμεση επίσκεψη στον οδοντίατρο σας θα σας δώσει όλες τις απαντήσεις. Μέσα στις πιθανότερες αιτίες είναι το δόντι μας να χρειάζεται ενδοδοντική θεραπεία(απονεύρωση) ή το δόντι μας λόγω κακής εφαρμογής της θήκης χάλασε.

 

 

ΓΕΦΥΡΑ ΔΟΝΤΙΩΝ

Η γέφυρα δοντιών αποτελείται από εργαστηριακά κατασκευασμένα δόντια, τα οποία στηρίζονται-συγκολλούνται πάνω σε υπάρχοντα δόντια του ασθενούς.Μπορούμε να αποκαταστήσουμε ένα η περισσότερα δόντια που λείπουν με μια μόνο κατασκευή. Η γέφυρα πρόκειται στην ουσία για τουλάχιστον τρείς  στεφάνες(θήκες) κολλημένες μεταξύ τους για την αποκατάσταση ενός εκλείποντος δοντιού.

Ποιά είναι τα μέρη μιας γέφυρας δοντιών;

Εάν υποθέσουμε ότι μας λείπει ένα δόντι τότε χρειαζόμαστε μια γέφυρα 3 τεμαχίων για να αποκαταστήσουμε το κενό. Το “ψεύτικο” δόντι το οποίο μπαίνει στη θέση του δοντιού που λείπει ονομάζεται γεφύρωμα. Το ενδιάμεσο αριστερά και δεξιά είναι συγκολλημένο με 2στεφάνες( θήκες )έτσι ώστε να συγκολληθεί και να κρατηθεί στα 2 δόντια στηρίγματα.

Πρέπει να αποκαθιστούνται τα χαμένα δόντια;

Βεβαίως και πρέπει να φροντίζουμε να συμπληρώνουμε τα χαμένα δόντια για τους παρακάτω λόγους :
– Για να βελτιώσουμε την εμφάνισή μας.
– Για να εμποδίσουμε τα γειτονικά δόντια από το να γείρουν προς το χώρο του χαμένου δοντιού, γιατί εξελικτικά κινδυνεύουν και αυτά με εξαγωγή.
– Για να εμποδίσουμε την εξέλιξη ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας και τερηδόνας από την ενσφήνωση των τροφών στο κενό χωρο.

Από τι φτιάχνονται οι γέφυρες;

Οι γέφυρες είναι είτε μεταλλοκεραμικές είτε ολοκεραμικές (βλέπε στεφάνες δοντιών).

Η διαδικασία που ακολουθείτε για την κατασκευή και τοποθέτηση μιας γέφυρας δοντιών είναι ίδια με αυτήν που έχει περιγραφεί στις θήκες.

Τι χρόνο ζωής έχουν οι γέφυρες δοντιών;

Οι γέφυρες δοντιών μπορούν να διατηρηθούν 10 με 15 χρόνια, εάν έχουμε καλή στοματική υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

 

ΟΔΟΝΤΙΚΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ

Το οδοντικό εμφύτευμα είναι ουσιαστικά μια “τεχνητή ρίζα δοντιού”, το οποίο είναι κατασκευασμένο από τιτάνιο ή Ζιρκόνιο. Πάνω στο εμφύτευμα εφαρμόζεται ένα εξάρτημα το οποίο ονομάζεται abutment, το οποίο αντικαθιστά την μύλη του δοντιού και τέλος πάνω σε αυτό σταθεροποιείται το τεχνητό δόντι. Με πιο απλά λόγια, το οδοντικό εμφύτευμα είναι μία μικρή κατασκευή, κάτι σαν βίδα η οποία τοποθετείται στο οστό της γνάθου για να αντικαταστήσει το φυσικό δόντι. Λειτουργεί όπως και η ρίζα του δοντιού και με το πέρασμα του χρόνου γίνεται ένα με το οστό κι έτσι μένει σταθερό.

 

Μπορεί ο καθένας να αποφασίσει να βάλει εμφυτεύματα ;Υπάρχουν αντενδείξεις;

Γενικότερα οι τρεις σημαντικότεροι παράγοντες που καθορίζουν εάν ένας ασθενής μπορεί να βάλει εμφυτεύματα ή όχι είναι α) η γενική υγεία του ασθενούς, β) η ύπαρξη περιοδοντίτιδας, γ) και αν το ποσοστό του οστού είναι αρκετό. Εάν το οστό της γνάθου στην οποία θέλουμε να τοποθετήσουμε τα εμφυτεύματα έχει απορριφθεί ιδιαίτερα ή για κάποιο λόγο δεν διαπλάστηκε ποτέ άρτια, μπορεί να γίνει τοποθέτηση οστικού μοσχεύματος σε πρώτη φάση και μετά να ακολουθήσει η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων.

Τα εμφυτεύματα δοντιών χρησιμοποιούνται από ασθενείς που τους λείπουν κάποια ή όλα τα δόντια και ψάχνουν για μία σταθερή, μόνιμη λύση που θα τους επιτρέπει να νιώθουν άνετα με την εμφάνισή τους, όπως και να τρώνε αλλά και να μιλάνε χωρίς προβλήματα

Ποια είναι η διαδικασία τοποθέτησης εμφυτευμάτων δοντιών ;

Κανονικά το εμφύτευμα τοποθετείται στη γνάθο κι έπειτα ο χρόνος που χρειάζεται για να οστεοενσωματωθεί απόλυτα κυμαίνεται από 3 μέχρι 6 μήνες. Έτσι επουλώνεται χωρίς να δημιουργείται επιπλέον πίεση κατά τη διάρκεια της μάσησης και μειώνεται ο κίνδυνος της αποτυχίας της εμφύτευσης. Όταν το εμφύτευμα σταθεροποιηθεί πλήρως τότε ο οδοντίατρος εξετάζει προσεχτικά το στόμα προκειμένου να δημιουργήσει τη κατάλληλη στεφάνη (θήκη) για να καλύψει το εμφύτευμα και το κολόβωμα (Abutment) που τα συνδέει. Ένα εμφύτευμα δοντιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποκαταστήσει ένα χαμένο δόντι ακόμα και για μία πλήρη στοματική αποκατάσταση. Άλλες μέθοδοι όπως οι γέφυρες ή η μέθοδος All-on-4 χρησιμοποιούν εμφυτεύματα για να δημιουργήσουν ένα τόξο αποτελούμενο από 10-12 δόντια.

Φροντίδα των οδοντικών εμφυτευμάτων

Παρ´ όλο που τα εμφυτεύματα είναι “τεχνητά δόντια” δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι τοποθετημένα στη γνάθο μας και για αυτό θα πρέπει να τους συμπεριφερόμαστε όπως και στα φυσικά δόντια! Όπως και τα φυσικά δόντια, έτσι και τα εμφυτεύματα πρέπει να καθαρίζονται καθημερινά και με ιδιαίτερη φειδώ. Το οδοντιατρικό σας check up θα πρέπει πλέον να είναι συχνότερο και “αναπόφευκτο”! Είναι σημαντικό ο οδοντίατρός σας να μπορεί να ελέγχει σε τακτά χρονικά διαστήματα τη σύγκλεισή σας και τη σωστή συγκόλληση και σταθερότητα των εμφυτευμάτων σας.

Ποσοστά επιτυχίας

Η επιτυχία στα οδοντικά εμφυτεύματα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως τη θέση τους στην γνάθο, το πάχος και την ποιότητα του οστού, την στοματική υγιεινή του ασθενούς πρίν και μετά την εμφύτευση, κα. Όπως στην ιατρική έτσι και στην οδοντιατρική, δεν υπάρχει 100% επιτυχία σε καμία θεραπεία. Τα διφασικά εμφυτεύματα δοντιών – απόσταση εμφύτευσης από φόρτιση τουλάχιστον 2 μήνες – έχουν επιτυχία σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία 95%-97%, με το ποσοστό να μειώνεται για μονοφασικά συστήματα  άμεσης φόρτισης.

Τα εμφυτεύματα δοντιών δεν συνίσταται σε:

  • Ασθενείς με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα
  • Αρρύθμιστους Διαβητικούς ή με γλυκοζυλιωμένη πάνω από 7%
  • Βαριούς καπνιστές
  • Ασθενείς που πέρασαν πρόσφατα κάποιο καρδιακό επεισόδιο
  • Άτομα που τρίζουν τα δόντια τους
  • Άτομα που έχουν υποβληθεί πρόσφατα σε θεραπεία με ακτινοβολίες και χημειοθεραπεία
  • Ασθενείς που έχουν λάβει διάφορες κατηγορίες φαρμάκων και ειδικά διφωσφονικά (Actonel, Boniva, Fosamax, κα.) για οστεοπόρωση και άλλες ενδείξεις.

Εγγύηση εμφυτευμάτων

Η εγγύηση οστεοενσωμάτωσης που δίνει ο κάθε κατασκευαστής διαφέρει. Υπάρχουν εμφυτεύματα με εγγύηση από 10 έτη μέχρι και εφόρου ζωής με δεδομένο ότι ο ασθενής ακολουθεί τις οδηγίες του οδοντίατρου του και η στοματική του υγεία είναι σε καλά επίπεδα.

Διάρκεια ζωής των εμφυτευμάτων δοντιών

Η διάρκεια ζωής τους  βάση προδιαγραφών του κατασκευαστή είναι ανεξάντλητη καθώς όταν οστεοενσωματωθούν ουσιαστικά αποτελούν μέρος της γνάθου. ‘’Βιβλιογραφικά’’ τα εμφυτεύματα δοντιών έχουν διάρκεια ζωής τα 20 χρόνια όμως όλα εξαρτώνται από την φροντίδα που θα ακολουθήσετε για τα εμφυτεύματά σας και την στοματική σας υγεία συνολικά. Άρα στην ερώτηση ‘’πόσο κρατάνε τα οδοντιατρικά εμφυτεύματα’’ θα σας λέγαμε ότι όσο εσείς φροντίζετε για αυτά, τόσο και αυτά θα είναι στο στόμα σας και θα βελτιώνουν την καθημερινότητά σας.